tisdag 13 januari 2009

Vichysoisse!

Ja hej hopp, här fortsätter vi det mycket sporadiska uppdaterandet av bloggen. Väntar fortfarande på en del bilder, så ett inlägg eller två kort är vi än så länge. Måste skaffa egen kamera nån gång, då blir det enklare...

Vichysoisse, ja. Eller med andra ord, Potatis- och purjolökssoppa. Vansinnigt god och nästan gratis.

receptet kunde inte vara enklare. Här för några få personer (3?).

2 purjolökar
1-2 gula lökar
2 potatisar av något slag
Höns- eller grönsaksbuljong
Typ en liter vatten
matlagningsgrädde
salt, peppar, kanske lite citron

Skiva purjolökarna och löken och potatisen. Fräs allt i smör i en gryta utan att det tar färg (spara lite av purjolöken, den är snygg att garnera med sen). Salta och peppra lite grand. Häll på hälften av vattnet, ungefär. I med en och en halv till två buljongtärningar. Koka tills potatisen faller sönder. Mixa med stav eller i matberedare tills det är helt slätt. Häll på resten av vattnet (dvs tills konsistensen är lagom, det är här det där "typ"-et uppe i mängderna kommer in. Häll i grädde, kanske en deciliter? Smaka av med salt och peppar, eventuellt mer buljong och grädde om det behövs. Citron om du vill, försiktigt så det inte blir för mycket bara. Sjud upp. Ställ av. Häll up. Dra nåt varv med pepparkvarnen över.



Här serverat med nybakt bröd med kesoröra (keso, lök, majonnäs, salt, peppar, mumsiga kryddor och tabasco) och garnerat med purjohack och lite olivolja.

1 kommentar:

Julis sa...

Testade denna nu! Fyfasen va gott det var :D Tumme upp!