fredag 15 maj 2009

Jordärtskockssoppa med räkor och västerbottenflarn

Jahapp, här kommer två inlägg på raken. Först ut är skocksoppa med gott till :) Det här receptet skrev jag i mitt allra första inlägg också, men det fanns inga bilder då så en favorit i repris kan ju inte skada...



För två-fyra personer:

500 g jordärtskockor
2 potatisar
1-2 klyftor vitlök
2 dl oekat torrt vitt vin
2 kravtrevliga hönsbuljontärningar
2 dl grädde
ca 1 liter vatten
Salt, peppar, smör, olivolja, citron

Till servering:

Några skivor västerbottenost per person
Räkor (mmm)
Persilja

Skala jordärtskockor och potatisar och skär i bitar.
Krossa vitlöken och fräs allt i hälften olivolja, hälften smör en liten stund.
Häll därefter över vinet och låt puttra i ett par minuter. Fyll på med vatten och buljongtärningar. Koka i ca en kvart, tills allt är mjukt. Mixa slätt. Rör ner grädden och sjud upp, men låt det helst inte koka. Smaka av med salt, peppar, och citron.

Under tiden har du förberett flarnen - sätt ugnen på hög temperatur och grill. Lägg västerbottenskivorna på en plåt med smörpapper (lägg gärna ihop flera skivor). In i ugnen högt upp, smält osten. Ta ut och låt svalna & stelna. Lägg över på hushållspapper så lite av fettet sugs upp. Bryt eller skär i trevliga flarn.

Skala lite räkor.

Servera med räkorna, flarnen och lite persilja över.

Soppan går lika bra som svingod (och billig) vardagssoppa, strunta bara i ost- och räktjafset ;)