För två-fyra personer:
500 g jordärtskockor
2 potatisar
1-2 klyftor vitlök
2 dl oekat torrt vitt vin
2 kravtrevliga hönsbuljontärningar
2 dl grädde
ca 1 liter vatten
Salt, peppar, smör, olivolja, citron
Till servering:
Några skivor västerbottenost per person
Räkor (mmm)
Persilja
Skala jordärtskockor och potatisar och skär i bitar.
Krossa vitlöken och fräs allt i hälften olivolja, hälften smör en liten stund.
Häll därefter över vinet och låt puttra i ett par minuter. Fyll på med vatten och buljongtärningar. Koka i ca en kvart, tills allt är mjukt. Mixa slätt. Rör ner grädden och sjud upp, men låt det helst inte koka. Smaka av med salt, peppar, och citron.
Under tiden har du förberett flarnen - sätt ugnen på hög temperatur och grill. Lägg västerbottenskivorna på en plåt med smörpapper (lägg gärna ihop flera skivor). In i ugnen högt upp, smält osten. Ta ut och låt svalna & stelna. Lägg över på hushållspapper så lite av fettet sugs upp. Bryt eller skär i trevliga flarn.
Skala lite räkor.
Servera med räkorna, flarnen och lite persilja över.
Soppan går lika bra som svingod (och billig) vardagssoppa, strunta bara i ost- och räktjafset ;)
2 kommentarer:
ser mycket god ut:)
Tackar!
Skicka en kommentar